Archive for the ‘TEKNOLIGI’ Category

Artikel ini akan menerangkan langkah-langkah untuk memasang Windows XP ke dalam komputer anda. Sebelum membuat pemasangan, pastikan anda backup dulu dokumen yang penting ke dalam partition lain, atau lebih baik lagi ke dalam hard disk yang lain.

Mengapa Perlu Format Komputer?

Format hard disk dan install Windows XP ke dalam komputer biasanya dilakukan kerana dua sebab, iaitu:

  • Anda baru sahaja membeli komputer atau hard disk baru, jadi anda perlu memasukkan OS ke dalamnya.
  • Windows anda rosak, hang, atau dijangkiti virus. Dan install kembali Windows XP merupakan jalan terakhir yang terpaksa anda buat suapaya komputer anda kembali berfungsi seperti biasa.

Artikel pada kali ini akan mengajar anda cara-cara untuk format hard disk dan install Windows XP ke dalamnya, langkah demi langkah. (Nota: artikel ini dipenuhi dengan gambar rajah, jadi ianya mungkin mengambil sedikit masa untuk dipaparkan). Jika anda ingin cetak artikel ini, download fail pdf ini. Ok, mari kita mula:

Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM

Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan, boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di sini.

Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:

(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi, apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun, konsep dan asasnya tetap sama)

  1. Hidupkan komputer anda.
  2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.
  3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.
    boot sequence
  4. Pilih Boot Sequence.
    boot sequence
  5. Dalam urutan Boot Sequence, tentukan yang CD-ROM berada di bahagian atas sekali.
    boot sequence
  6. Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.

Format Hard Disk

  1. Pertama sekali, anda akan nampak satu skrin dengan mesej “Press any key to boot from CD…”. Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP.
    boot sequence
  2. Perhatikan mesej yang mula-mula keluar, “Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver”.  Mesej ini penting sekiranya anda install Windows XP ke atas hard disk SATA. Jika ya, tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard anda. Jika tidak, abaikan mesej ini dan teruskan ke Langkah 3. (Nota: Sekiranya anda nak install Windows XP kepada hard disk SATA tapi tiada disket, ikuti langkah ini)
    install Windows XP
  3. “Welcome to Setup” dipaparkan. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.
    install Windows XP
  4. Jika anda menemui skrin “Setup did not find any hard disk” ini, besar kemungkinan anda menggunakan hard disk SATA. Kembali kepada Langkah 2, atau ikuti langkah ini.
    windows-no-hard-disk
  5. “Windows XP Licensing Agreement”. Tekan F8 untuk teruskan.
    install Windows XP
  6. Sekiranya hard hisk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. Tekan butang ESC kerana anda nak install Windows XP yang baru.
    install Windows XP
  7. Sekiranya hard disk anda:
    • masih baru dan belum mempunyai sebarang partition, ikuti langkah 7 hingga 8.
    • tapi jika ia sudah ada partition di dalamnya, teruskan pada langkah 9.
  8. Buat satu partition dengan menekan butang C.
    install Windows XP
  9. Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.
    install Windows XP
  10. Pilih partition C: untuk install Windows XP. Ingatan: Kalau anda ada fail dan dokumen penting dalam partition C:, buat backup dengan memindahkan data tersebut ke dalam partition D: ataupun ke dalam external hard drive.
    install Windows XP
  11. Tekan butang C untuk setuju.
    install Windows XP
  12. Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER.
    install Windows XP
  13. Tekan butang F untuk format Hard Disk.
    install Windows XP
  14. Setup akan mula format hard disk dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. Setelah proses ini selesai, komputer anda akan restart dengan sendirinya.
    install Windows XP

Install Windows XP

  1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.
    install Windows XP
  2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.
    install Windows XP
  3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.
    install Windows XP
  4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.
    install Windows XP
  5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.
    install Windows XP
  6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.
    install Windows XP
  7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.
    install Windows XP
  8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.

Mula Menggunakan Windows XP

  1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.
    install-window-22
  2. “Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.
    install Windows XP
  3. Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.
    install Windows XP
  4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.
    install Windows XP
  5. Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.
    install-window-27
  6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.
    install Windows XP
  7. Klik pada butang Finish.
    install Windows XP
  8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.
    install Windows XP

Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk install Windows. Senang, kan? Tak perlulah habiskan duit sehingga RM40 (atau mungkin lebih) untuk menghantar komputer anda ke kedai hanya kerana nak format PC, kerana anda boleh melakukannya sendiri 🙂

Iklan
zolympus
03-06-2006, 03:06 PM
Sesetengah modem yang diberi oleh Streamyx (ataupun Streamyx recommended) boleh di set sebagai router. Dalam masa 6 bulan aku pakai Streamyx ni, aku dah cuba 3 jenis modem (Aztech DSL600E, Triz 3200C & ZTE ZDSL831) dan harap dgn pengalaman yg sedikit bolehlah membantu. Benda ni sebenarnya dah ada dalam modem tu sendiri. Cumanya, kita tak perasan. Secara default, modem didatangkan dalam bridge mode (kita kena ‘dail’. Tapi, kalau guna router mode (kena set dulu la) .. on sahaja modem, tunggu lampu ADSL tak berkelip dah terus boleh masuk Internet selepas itu. Tak perlu dail. One step short dibandingkan dengan sebelum ini.

NOTA: TIDAK SEMUA ADSL MODEM MEMPUNYAI BUILT IN ROUTER FUNCTION

Langkah 1: Cuba http://192.168.1.1 di perisian pelayar Internet (IE/Firefox) dan lihat sekiranya ada prompt utk masukkan username dan password. Sekiranya ada, besar kemungkinan anda boleh configure router function berkenaan boleh dikonfigurasikan melalui web management console.

Langkah 2: Dapatkan model modem berkenaan. Ini kerana, setiap modem mempunyai setting yang berlainan.

Langkah 3: Setiap modem mempunya default password yang berbeza. Sebagai contoh;

Aztech DSL600E
Username : admin
Password : admin
Triz 3200C
Username: admin
Password: telekomst
ZTE ZXDSL 831
Username: ZXDSL
Password: ZXDSL

atau

Username: ADSL
Password: expert03

KASDA KE318D
Username: admin
Password: telekomst

DB102
Username: tmadmin
Password: tmadmin

HUAWEI smartAx MT800A
Username: admin
Password: admin

Caremo (Router/Bridge)
Username : admin
Password : epicrouter

Compex (ADSL 2/2)
Username : admin
Password : password

Yang penting sekarang, kenalah tahu model modem yang digunakan selepas itu barulah kita boleh proceed ke langkah yang seterusnya

gamer

biasanya para gamer selalu ingin mendapatkan kepuasan pada saat bermain game, namun seiring berjalannya waktu teknologi semakin maju sehingga membuat kualitas game dan device yang digunakan pun ikut meningkat, maka dari itu para gamer berusaha untuk memenuhi kebutuhan (hobi/ ke maniac-an..hahaha) mereka.

dengan adanya keadaan tadi.. maka gamer tersebut di bagi menjadi 3 kelas berdasarkan tingkat ekonominya

  • PC Gamer Kelas High-End (idaman)

kelas ini hanya ditujukan pada anda yang ingin mengikuti tren teknologi terbaru yang tidak ambil pusing masalah biaya yang akan dikeluarkan(hmm.. orang kaya). meskipun memang mahal, hasil kinerja PC High-End ini benar-benar powerfull dan sesuai dengan teknologi terkini ( ga ketinggalan jaman.ehehe). terkadang akan sedikit sulit untuk mendapatkan Spesifikasi PC yang diinginkan

Namanya juga komputer idaman, jadi kinerja mesti sempurna (yah setidaknya untuk saat ini saja). Beberapa tahun kedepan juga harganya akan turun.

spesifikasi yang bisa anda ambil sbb:
high-end

  • Kelas Middle-End (Ideal)

Kelas ini ditujukan untuk gamer yang tidak ingin ketinggalan perkembangan komputer. mungkin dengan dana sekitar 5-8 jutaan rupiah, para gamer sudah bisa membeli PC yang lebih dari cukup dan bahkan dapat bertahan hingga 2-3 tahun mendatang. ini contoh spesifikasi yang dapat diambil:
middle-end

  • Kelas Low-End (standar/Ekonomis)

jika dana anda masih terbatas, mungkin anda bisa memilih PC yang berada pada levl standar. Meskipun berada pada level standar namun banyak game yang beredar saat ini dapat dimainkan pada komputer dengan contoh spesifikasi seperti ini:
low-end

Semoga spesifikasi komputer diatas dapat membantu dan memberikan kenyamanan dan kestabilan dalam bermain gamesehingga dapat berjalan pada game-game baru dengan mulus. Untuk menguji seberapa cepat kinerja VGA anda, anda dapat mengujinya menggunakan software tool seperti: Aquamark, 3Dmark2001 untuk DirectX8, 3Dmark03, dan 3Dmark05, alternatif lainnya pakailah SiSoftSandra04 untuk mengetahui spesifiksi komputer kita secara detail..

Hidup Gamer….!!!!! ^^

Ayo hacking hotspot mikrotik =D

Posted: Agustus 8, 2010 in TEKNOLIGI

Satu lagi cara berinternet gratis yaitu dengan meng-hack hotspot mikrotik. Sebenarnya cara ini sudah basi, tetapi karena baru saja saya mempraktekan maka saya tulis langkah-langkahnya.

Di samping untuk mengingat kalau lupa kan bisa  untuk sharing buat yang lain, yang mungkin belum tahu atau masih kurang paham. Biasanya kalau kita terhubung dengan hotspot mikrotik maka kita akan dihadapkan dengan menu mikrotik login sebelum kita bisa browsing.

Cara ini adalah untuk mem-by pass mikrotik login, sebenarnya lebih tepat kalau disebut cloning client. Intinya kita tidak harus login dulu untuk bisa browsing, karena target sudah login. Kita sebagai clone-nya jadi tidak perlu login. Trik ini hanya bisa jalan selama client yang kita clone masih terhubung ke hotspot.

Berikut langkah-langkahnya :

  1. Download dulu program Netcut, program ini untuk mengetahui MAC address yang terhubung dengan kita. Netcut bisa didownload disini.
  2. Koneksikan komputer kita dengan hotspot mikrotik
  3. Jalankan program Netcut
  4. Pilih LAN Card / NIC yang kita gunakan dengan mengklik menu Choice NetCard
  1. Kemudian klik OK kembali ke layar utama, pilih salah satu network yang terkoneksi. Yang jelas bukan network kita atau network server.
  2. Salin IP address dan MAC address, bisa juga dengan mengklik PrintTable kemudian blok dan copy paste ke notepad untuk langkah selanjutnya.
  3. Setelah dipaste di notepad langkah selanjutnya edit nilai MAC address, pada contoh ini [00:26:5E:60:81:1C]. Hilangkan tanda [:] sehingga menjadi 00265E60811C. Nilai ini yang akan kita gunakan untuk merubah MAC address kita.
  4. Selanjutnya kita disable dulu wireless LAN kita. Kemudian buka properties wireless LAN dan ubah nilai Local Administration MAC Network, default kosong. Isi dengan nilai tadi, pada contoh ini 00265E60811C
  5. Kemudian kita set IP wireless LAN kita dengan IP yang sama yaitu 192.168.182.18 dan isi juga DNS server address.

    Untuk DNS server address bisa dicek sebelum kita merubah MAC dan IP. Jadi waktu pertama kali kita terhubung ke hotspot, dengan cara mengetik perintah dari command prompt
    C:\>ipconfig/all
  6. Langkah terakhir adalah meng-enable kembali wireless LAN kita. Sekarang kita bisa browsing tanpa harus ijin pada yang punya hotspot.
  7. Hasil :
    Sebelum melakukan clone

    Sesudah melakukan clone

Sekilas tentang Wimax dan Wifi

Posted: Agustus 8, 2010 in TEKNOLIGI

Komunikasi data nirkabel yang saat ini didominasi wifi, sebentar lagi akan tergeser dengan datangnya wimax. Wimax adalah standar komunikasi data wireless terbaru. Tapi benarkah wifi akan tergusur oleh wimax?

Wifi (wireless fidelity) memenuhi standar 802.11 seri a, b, g maupun seri n. Kecepatan tertinggi yang bisa dicapai adalah 11 Mbps(802.11a), 54 (802.11b/g) hingga 100 Mbps (802.11g). Dengan bekerja pada band ism (industrial, scientific, and medical) di frekuensi 2,4 GHz, wifi mampu mencakup beberapa puluh hingga ratusan meter. Karena beroperasi di unlicense band, wifi dapat dioperasikan oleh siapa saja. Mulai dari perusahaan, kafe, rt/rw-net sampai peorangan di rumah. Apalagi dengan semakin murahnya perangkat access point (AP) maupun

wireless client.

Berbeda dengan wifi, Wimax (worldwide interoperability for microwave access) menggunakan standar 802.16 seri d dan e. Wimax dapat menjangkau 5 hingga 8km dengan kecepatan 30 hingga 75 Mbps. Operator yang mengoperasikan wimax harus memegang ijin operasi karena bekerja di frekuensi 2,5 dan 3,5 GHz.

Karena perbedaan karakter masing masing standar tersebut, wifi dan wimax akan saling melengkapi. Skenario yang disiapkan misalnya, wimax akan digunakan untuk menyediakan layanan internet broadband dari provider ke pengguna. Selanjutnya di sisi pengguna menggunakan wifi untuk berbagi koneksi.

Beberapa negara sudah mulai mengoperasikan wimax. Untuk Indonesia, kementrian kominfo masih terus mengkaji aturan main wimax yang direncanakan rampung tahun ini. Tapi wimax sudah digunakan di Aceh pada waktu bencana tsunami akhir tahun 2004. Kominfo juga mendorong pembuatan perangkat wimax oleh industri lokal .